AÇIKLAMA

BURHANİYE KUVA-YI MİLLİYE KÜLTÜR MÜZESİ
BİNA TARİHÇESİ


Burhaniye Kuva-yı Milliye Kültür Müzesi Binasının ilk olarak 18. yüzyılda kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. İlk olarak iki farklı fonksiyonla hizmet görmüştür. Binanın alt kat bölümü Camlı Kahve diğer bir bölümünde de Hırdavatçı Dükkanı vardır. Üst kat bölümü ise Şehir Oteli olarak hizmete girmiştir. Kurtuluş Savaşı esnasında Kuva-yi Milliye Hareketinin karargah yeri olarak görev yapmıştır. Daha sonra ise Türk Ocağı olarak hizmet görmüştür. 1930‘lu yıllarda Halkevlerinin açılması ile birlikte bina Halkevi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halkevlerinin kapatılmasından sonra ise Askeri Mahfel olmuştur. Bu dönemde alt kat gazino, üst katta ise berber ve terzi çalışmıştır.
2008 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesi Müdürlüğü’ne bağlı Özel Müze olarak faaliyet göstermektedir.
BİNADAKİ ESERLER:
Burhaniye Kuva-yi Milliye Kültür Müzesi genel olarak Arkeolojik ve Etnografik olmak üzere 2 bölümden oluşur.
Alt kat Arkeoloji bölümünde Adramytteion şehri ve ona komşu çevredeki antik kentlere ait pek çok arkeolojik malzeme örneği bulunmaktadır.
Üst katta ise Burhaniye’li ailelere ait belli başlı etnografik eser örnekleri, silahlar, Osmanlıca dökümanlar, kıyafetler fotoğraflar ve 1927 yılında basılan ve oldukça nadir örneklerden biri olan Mustafa Kemal ATATÜRK’ün eseri olan NUTUK’un Osmanlıca ilk basım örneği bulunmaktadır.
Müze Pazartesi – Cuma günleri arası 8.30 – 17.30 saatleri arası
Cumartesi: 09.00 – 15.00 saatleri arası açık olup
Pazar günleri ziyarete kapalıdır.
Giriş ücretsizdir.